Daan Schuurmans en Jasmine Sendar in Volle Maan

Volle maan

Publicatiedatum:

Met het plotselinge succes van Costa! had regisseur Johan Nijenhuis een gouden formule in handen. Op dat moment heb je als filmmaker twee voor de hand liggende keuzes: of je maakt een tweede deel, of je maakt een volledige nieuwe film met dezelfde ingrediënten. Er is natuurlijk ook nog optie drie: waarom niet allebei? En dat is precies wat Nijenhuis heeft gedaan. Op BNN kon men vervolgens nog vier seizoenen lang genieten van de TV-serie Costa! en een jaar later bracht Nijenhuis de film Volle Maan uit. Een film die eigenlijk een meer gepolijste versie van Costa! blijkt te zijn.

In Volle Maan volgen we Twentenaar Hans Nijboer (Cas Jansen) die zijn broer Ties (Daan Schuurmans) moet over zien te halen om plaats te nemen in het familiebedrijf. Maar Ties wilt liever zanger worden, al twijfelt hij erg over zijn talent en heeft hij last van podiumvrees. Dit speelt zich allemaal af tijdens een examenreis van Hans en zijn klasgenoten op de zeiljacht van Ties. Een reis waarbij ze op zoek gaan naar een geheime “Full Moon Party”.

Daan Schuurmans en Ellen Ten Damme in Volle Maan

Alhoewel het verhaal iets meer diepgang heeft dan Costa! en deze film geen kung-fu gevecht bevat zijn de overeenkomsten talrijk. Een groepje aantrekkelijke soap acteurs die in de zomervakantie naar het zuiden van Europa gaan om daar te feesten. Er is zelfs nog even een momentje dat ze aan het proppen zijn voor een optreden van Ties. Een dikkere knipoog naar zijn vorige succes kon Nijenhuis niet geven.

Lieke van Lexmond en Teun Kuilboer in Volle Maan

Volle Maan zit vol met licht drama en typische tienerproblemen. Ties die zich gedwongen voelen om zijn vader op te volgen. Het meisje met psychische problemen en de jongen die vermoedt dat hij homo is. Er is een stel wat deze vakantie gebruikt als een soort van Temptation Island om elkaar jaloers te maken. Maar het draait voornamelijk allemaal om Hans, die het gevoel heeft dat zijn hele leven voor hem is uitgestippeld. Zowel door zijn vader als door zijn vriendin Andrea (Chantal Janzen). Dit leidt uiteindelijk tot een moment in de film die in contrast staat met de luchtige toon van de rest van de film.

Maar dat was bij Costa! ook het geval. Die film bevatte in ene ook een groepsverkrachting die enkel diende om te benadrukken hoe slecht de proppers van The Empire waren. In Volle Maan zit een soortgelijke scène waarin de meid van het “Temptation Island” stel zich alleen op een boot bevindt met een Belg waar ze al de hele week mee loopt te flirten. Deze verkrachtingsscène heeft als enige functie om haar vriend als redder in nood te laten fungeren. Iemand is pas de ware wanneer hij je redt van een verkrachting. Althans, dat is de boodschap van deze film.

Chantzal Janzen en Cas Jansen in Volle Maan

Net als Costa! is Volle Maan voornamelijk een excuus om de knappe soapies in hun strandoutfit te tonen. Zo zijn er maar weinig scenes waarin Chantal Janzen niet in bikini loopt en gaan zowel Jasmine Sendar en Ellen Ten Dame zelfs een stapje verder. De vrouwen kunnen zich op hun beurt diverse momenten verlekkeren aan de gespierde bovenlichamen van Cas Jansen. Michiel Huisman en Daan Schuurmans.

Uitzonderingen zijn er in de vorm van Georgina Verbaan en Teun Kuilboer. Zij speelt Maanwolf, een gothicmeisje met psychische problemen. Hij speelt Rikkie, een nerd die graag programmeert. Ze zijn de buitenbeetjes van de groep. Omdat ze niet tot de vriendengroep op school behoren zijn ze behoorlijk geforceerd in het verhaal geschreven. Overigens is dit wederom een plotelement wat Nijenhuis uit Costa! heeft overgenomen. Daar moest Georgina’s karakter perse mee met haar zus naar Spanje op last van hun moeder. Wat Volle Maan wel voor elkaar krijgt in tegenstelling tot Costa! is dat het karakter van Georgina in deze film wel overtuigend onaantrekkelijk is gemaakt.

Georgina Verbaan in Volle Maan

De meest opvallende keuze in Volle Maan is om de karakters uit de Achterhoek te laten komen. Door deze keuze spreken ze allemaal met een dik aangezet Twents accent. Niet alleen werd ik hierdoor verplicht om de ondertitels aan te zetten, maar dit accent overtuigt op geen enkel moment. Geen enkel castlid weet het accent overigens de hele film vol te houden. Een enkeling doet überhaupt al amper moeite om te klinken alsof hij/zij uit de streek komt.

De grootste zwakte van Volle Maan zit hem echter in de karakterontwikkeling. Karakters als het gothicmeisjes met psychische problemen of een jongen die niet zeker is van zijn seksualiteit worden gereduceerd tot karikaturen die slechts een fractie van de speeltijd toegewezen krijgen. Beiden zijn voorbeelden die als onderwerp kunnen dienen voor een complete speelfilm. Kijk maar naar films als Girl, Interrupted of Fucking Amal.

Ellen Ten damme in Volle Maan

Vooral het verhaal van de zogenaamde homo Steven (Edgar Wurfbain) is te slecht voor woorden. Natasja (Jasmine Sendar) heeft een oogje op Ties en is van plan hem te verleiden tijdens deze reis. Ondertussen deelt ze een kajuit met Steven omdat ze er van overtuigd is dat hij op jongens valt. Vervolgens zien we hem ook zwijmelend kijken naar jongens en heeft hij zelfs een licht erotische aanvaring in een steegje met een jongen. Tijdens deze aanvaring vraagt hij aan de jongen hoe je weet of je op jongens valt. De jongen vertelt hem vervolgens dat hij nooit een erectie kreeg van meisjes, maar dat bij jongens dat geen probleem was.

Enkele scenes later zien we hoe Steven spontaan een erectie krijgt terwijl Natasja naast hem ligt te slapen. Dit mondt uit in een heel epistel van hem tegen haar over hoe hij haar al enkele jaren leuk vind. Ondanks dat zij al de hele film achter Ties aan zit, valt zij na deze bekentenis volledig voor hem. Zo werken die dingen nou eenmaal in dit soort films, maar niet in de realiteit.

Volle Maan is 90 minuten lang puur escapisme voor pubers. Als je niet tot deze groep behoort heeft Volle Maan je echter maar weinig te bieden.

De cast van Volle Maan

Volle Maan filmposter
Volle Maan filmposter
Volle maan
 • Year:
  2002
 • Director:
  • Johan Nijenhuis
 • Cast:
  • Daan Schuurmans
  • Georgina Verbaan
  • Cas Jansen
  • Ellen Ten Damme
 • Genres:
  Comedy, Romance
 • Running time:
  100m

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


You might also like: