Publicatiedatum:
Suske en Wiske & De Texas Rakkers is de meest recente poging om Suske & Wiske op een succesvolle manier vanuit de strips te halen en op het grote doek te projecteren. Eerdere pogingen om Sus en Wis cross-mediaal te exploiteren waren redelijk tot niet succesvol. Toegegeven, de poppenserie uit de jaren 70 was wat mij met ze in contact bracht en waardoor ik de strips ging lezen, maar nu terugkijkend is het allemaal wel heel knullig gedaan. De jaren 90 animatie serie was te goedkoop om te intrigeren en werd natuurlijk feilloos links en rechts ingehaald door meer flitsende cartoons uit Amerika en Japan. De live-action film De Duistere Diamant is een behoorlijke flop geweest, zowel bij critici als publiek. Nu gooit men het over een andere boeg en krijgen we een 3D animatie film voorgeschoteld van een klassiek verhaal: De Texas Rakkers
Dit klassieke verhaal heeft overigens wel de nodige updates ondergaan om het wat meer geschikter te maken voor het huidige publiek. Zo speelt de helft van de cast met spelcomputers, is “shit” een veelgebezigd woord, is een karakter voorzien van een figuur wat een gemiddel Playboy-model bezit en zijn er veel pop-cultuur referenties. The Terminator, Brokeback Mountain, Who Framed Roger Rabbit en The Matrix zijn enkele die langskomen.
Het verhaal zelf is in grote lijnen natuurlijk intact gebleven: Een stadje in het Wilde Westen van Amerika wordt geterroriseerd door outlaw Jim Parasijt die de lokale wetshandhaving, de zgn. Rangers, te snel af is en ze met een magische substantie weet te verkleinen. Hij houdt ze vervolgens stuk voor stuk gevangen in flessen in zijn illegale Whiskey stokerij. Een van de flessen met een Ranger beland tussen de flessen Whiskey die op hun beurt via een omweg bij Lambik belanden, die vervolgens de Ranger ontdekt en zijn verhaal aanhoort. Uiteraard is Lambik’s hele crew wel weer in voor een avontuur en terwijl Professor Barabas aan een geneesmiddel werkt gaan Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom naar het plaatsje Dark City om daar de taak van Ranger op zich te nemen.
Suske en Wiske & De Texas Rakkers is een redelijk geslaagde verfilming maar toch verre van perfect. Uiteraard kun je geen Pixar-kwaliteit op het gebied van animatie verwachten, maar toch ben ik van mening dat de film er mooier uit had kunnen zien. Of iig de karakters, want met de achtergronden is weinig mis. Suske en Wiske wonen in een idyllische omgeving waar wellicht de zon wel heel strak aan de hemel staat, het ziet er wel mooi uit. Datzelfde geldt voor de vele omgevingen in het Wilde Westen. Dit zijn stuk voor stuk met veel oog voor detail mooi vormgegeven omgevingen. De karakters daarentegen lijken wel op hun strip-equivalent maar bewegen toch te houterig en de kraaloogjes die ze allemaal hebben maakt dat ze wel dood lijken. Ook lijkt het erop alsof de makers niet goed konden beslissen hoe realistisch ze de karakters willen maken want men heeft bijvoorbeeld geprobeerd de handen te voorzien van knokkels en dergelijke terwijl de rest zo plastisch is als wat. De karakters hadden niet misstaan in een aflevering van Postman Pat (Pieter Post). Ook voelt het soms aan alsof de achtergronden en karakters apart geanimeerd zijn en later op elkaar gelegd. Ik moet wel bekennen dat het er allemaal wel heel sfeervol uitziet.
Qua verhaal is het allemaal standaard, geen moeilijk plot al heeft men wel een who-dunnit item in verwerkt want wie gaat toch schuil achter het masker van Jim Parasijt? Deze bandiet zou trouwens ook zo in een Bond-film terecht kunnen. Groot ondergrondse vesting: check. Lange monologen waarin hij zijn identiteit onthult en z’n plannen uit de doeken doet zodat de helden een manier kunnen vinden om te ontsnappen: check. Wil de wereld veroveren: check. Bezit een lange afstandswapen: check.
Plottechnisch valt er nog wel het één en ander op te merken. Zo is het verhaal gesitueerd in het Wilde Westen waar iedereen te paard rijdt, er bij loopt als een cowboy en een stoomtrein rondrijdt, echter ze komen daar wel terecht door met het vliegtuig naar Amerika te vertrekken en daar per auto aan te komen. Alsof de tijd in dat stadje exclusief een eeuw heeft stilgestaan. Dit wordt natuurlijk nog eens versterkt door de constante aanwezigheid van hedendaagse technologie als handheld spelcomputers. Het zal de jongsten onder ons waarschijnlijk bar weinig uitmaken, die krijgen een kleurrijk filmpje voorgezet wat ze wellicht hongerig maakt ook naar het bronmateriaal: de strips.
Voor de ouderen is deze film wellicht minder geschikt al hebben de makers het wel geprobeerd door een sleutelfiguur in het verhaal neer te zetten als een seksbom met een forse decolleté. Zoals K3 toch ook een beetje de papa’s moest opgeilen (aldus Kathleen) zo moet dit karakter de aandacht van de mannen er bij houden. Maar ja, het blijft toch een animatie figuurtje. Ook zit de film vol met de eerdergenoemde pop-cultuur referenties, sommigen werken maar anderen voelen gedateerd aan. Qua humor in het verhaal zijn de lachers sowieso op één hand te tellen, de meeste grappen die er in zitten vallen dood, al denken wellicht de jongsten onderons daar anders over, maar daar kan ik niet over oordelen.
Suske en Wiske & De Texas Rakkers is beter dan wat we tot nu toe voorgeschoteld hebben gekregen maar is nog steeds niet het uiterste van wat er mogelijk is met dit materiaal. Dat komt deels doorhet scenario maar ook grafisch moet er nog aan gesleuteld worden, al zit het met de sfeer in de film wel goed. Ik geef hem een 2,5ester, maar uit nostalgische overwegingen doe ik er nog een half sterretje erbij.