Renesse

Renesse

Publicatiedatum:

De sekskomedie: een genre wat zijn hoogtijdagen had eind jaren 70 en begin jaren 80 met films als Animal House en Porky’s. Aan het eind van de jaren 90 kreeg dit genre weer een kleine opleving door de film American Pie. Een film die door de hele jaren 0 allerlei vervolgen heeft gekregen en films de inspiratie was voor films als Sex Drive. Dit genre draait doorgaans om tienerjongens die hun best proberen te doen om te scoren bij het vrouwelijk geslacht. Uiteraard falen ze hierin enorm, wat doorgaans de lachsalvo’s moet opleveren.

Dat was in Porky’s al het geval en vrijwel heel de American Pie serie draait om seksblunders van de hoofdrolspeler. Of hij nou betrapt wordt door zijn ouders terwijl hij een taart staat te neuken, voortijdig ejaculeert terwijl de webcam aan staat of secondelijm aanziet voor glijmiddel. Zijn leed is onze lol.

Dat is in Renesse niet anders. De insteek van de film is dat het dan ook een Nederlandse versie van American Pie. Een beetje gemixt met het plot van Costa, want ook hier draait het om een zomervakantie in een beroemde badplaats. Dit keer wel wat dichter bij huis en in plaats van mooie mensen in de hoofdrol, nu vier onzekere tieners die niet lekker in de markt liggen bij de meisjes.

Er is weinig nodig om 4 jongens een reden te geven om op zomervakantie te gaan, maar Renesse geeft er toch één. De opa van Bas (Niek Roozen) heeft in zijn testament maar één wens opgenomen en dat is dat zijn twee kleinkinderen zijn as op het strand van Renesse door middel van een vuurpijl de lucht in schieten. Alle kosten dienen betaald te worden vanuit de erfenis.

Dit is voor Bas en zijn ietwat aparte neef Thijs (Sam Doets) een mooi excuus om een zomervakantie in Renesse te houden. Samen met Bas zijn vrienden: de wat stevig gebouwde wannabe rapper Luca (Niek Roozen:Bas
Martijn van Eijzeren) en de stijve, gameverslaafde Daniel (Simon Kindermans). Samen zullen ze erachter komen dat het zelfs op zo’n plek vol met jongeren met gierende hormonen, nog best lastig kan zijn om meisjes te scoren.

Ella-June Henrard in Renesse

Renesse is zo plat als het gemiddelde catwalkmodel eind jaren 90. De film is eigenlijk een aaneenschakeling van sketches waarin de jongens telkens weer in aparte situaties beland raken. Vaak voorzien van drank, kots, sperma en gesuggereerd naakt. Een flinterdun verhaaltje dient de boel bij elkaar te houden. Een verhaal waar uiteindelijk zelfs Lil’ Kleine onderdeel van uitmaakt.

De camping zit vol met stereotypes. Een groepje oudere jongens die het viertal treitert, Duitsers die zich verontschuldigen voor echt alles en een norse campingeigenaar die in een film met meer budget waarschijnlijk door Frank Lammers gespeeld zou worden. Uiteraard is het de bedoeling dat ons viertal aan het einde van de film liefde, maar voornamelijk seks vindt. Daarom zijn er twee dames die centraal staan in de film. Rosalie (Yasmin Karssing), het nichtje van de campingeigenaar en Emmanuelle (Ella-June Henrard), een blind Belgisch meisje. Hoofdrolspeler Bas valt als een blok voor Rosalie en Luca denkt makkelijk te kunnen scoren met zijn stoere praatjes bij een blinde chick.

Yasmin Karssing in Renesse

Renesse is een redelijk vermakelijke film geworden, maar één die niet alle remmen losgooit. De doelgroep zal voornamelijk 14-16 jarigen zijn, waardoor de film enigszins braaf aanvoelt. Zeker wanneer je beseft dat dit een Nederlandse film is en die doorgaans toch niet moeilijk doen over naakt. Dit was immers ooit het land waar meer dan een miljoen Nederlanders naar de bioscoop gingen om daar Carry Tefsen en Hugo Metsers seks te zien hebben in een Bijlmerflat.

Ook de Amerikaanse tegenhangers van Renesse, zoals American Pie, zijn minder onschuldig. En dat terwijl Amerika toch bekend staat als een preuts land. Dit soort films floreren juist wanneer ze een leeftijdskeurmerk hebben van 16 jaar en ouder.

Wat dat betreft is Renesse een gemiste kans. De meest expliciete scene bevat Bas die poedelnaakt met zijn hand voor zijn geslachtsdeel over de camping rent omdat hij achtervolgt wordt de campingeigenaar. Als je dan vervolgens kijkt naar de doelgroep, dan denk ik niet dat het mannelijke deel naar de bioscoop komt om naar een blote jongen van hun eigen leeftijd te kijken. Dat de dames dan, zelfs tijdens de seks, netjes hun ondergoed aanhouden geeft aan hoe preuts we als land inmiddels zijn geworden.

Qua humor heeft Renesse zeker zo zijn momenten. Ik heb toch wel een paar keer moeten lachen, en met name de stoere praat van Luca werkte op mijn lachspieren. De situaties waar de jongens in belanden zijn soms grappig, maar nooit hilarisch. De kracht zit hem in dit soort films met name in de leedvermaak. Daar ontbreekt het teveel aan.

Om American Pie maar weer eens ter voorbeeld te nemen: scenes waarin de familie net binnenkomt als de hoofdrolspeler zijn geslachtsdeel in een warme appeltaart heeft gestoken en dan de begripvolle vader die hem uitlegt dat het normaal is om nieuwsgierig te zijn. De kracht zit hem in de ongemakkelijkheid van zo’n scene. In Renesse bestaat die ongemakkelijkheid voornamelijk uit per ongeluk over dat leuke meisje heen kotsen.

Qua casting bestaat Renesse vrijwel volledig uit onbekende namen. Kennelijk zitten er allerlei cameo’s in van bekende YouTubers, maar die zijn allemaal aan mij voorbij gegaan. Wellicht omdat ik niet tot de doelgroep behoor, wat dus toch echt die 14-16 jarigen zijn. Ook Lil’ Kleine heeft rolletje waarin hij zijn hitje 1, 2, 3 ten gehore brengt.

De enige bekende naam op de lijst is Peter Faber die een klein rolletje heeft als de stervende opa die op zijn sterfbed zijn kleinzoon een album onder de neus duwt met allemaal vrouwen die hij heeft gehad in zijn jonge jaren. Vervolgens geeft hij hem als laatste boodschap mee dat hij maar zoveel mogelijk moet neuken, want het leven is zo voorbij. “Je moet de melk schenken als ‘ie vers is” om hem te citeren Ik denk niet dat Faber ooit bij een terugblik op zijn carrière Renesse zal opnoemen. Maar ja, ook bij hem moet nou eenmaal de schoorsteen roken.

Met een speelduur van nog geen 77 minuten, inclusief aftiteling, is Renesse vermakelijk genoeg om een keer aan te zetten terwijl je met wat vrienden zit te chillen en je 1,2,3,4 pillen hebt gebruikt.


Renesse poster
Renesse poster
Renesse
 • Year:
  2016
 • Director:
  • Willem Gerritsen
 • Cast:
  • Niek Roozen
  • Martijn van Eijzeren
  • Simon Kindermans
  • Sam Doets
 • Genre:
  Comedy
 • Running time:
  77m

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


You might also like: