Pizza Maffia

Pizza Maffia

Publicatiedatum:

Pizza Maffia is een film die ten tijde van zijn release langs me heen is gegaan. Waarom weet ik niet eigenlijk. Ik probeer wel Nederlandse films te kijken, maar ze moeten maar net langskomen op streaming services, TV of downloadportals. Wellicht komt dit doordat de film ook nooit echt een culturele impact heeft gehad. Deze film is namelijk gevoelsmatig snel in de vergetelheid geraakt. De enige reden dat ik hem nu heb gekeken is omdat ik hem voor €1,75 bij de kringloopwinkel zag liggen en deze film geregisseerd is door Tim Oliehoek.

Oliehoek is ook verantwoordelijk voor de film Vet Hard waarvan ik destijds erg heb van genoten. Helaas heeft hij nooit het niveau van deze film weten te evenaren. Al was Wiplala wel een aardige kinderfilm.

Pizza Maffia draait om twee Marokkaanse broers die na een uitval over geld elkaars concurrent worden als de ene broer een pizzeria pontificaal tegenover de reeds bestaande pizzeria van de ander begint. Dit heeft tot gevolg dat er een felle strijd ontstaat tussen het personeel van de twee pizzeria’s met in het bijzonder de zonen van de eigenaren. De neven Bram (Iliass Ojja) en Haas (Mamoun Elyounoussi) zien hun goede verstandhouding van de één op de andere dag kapot gaan door de ruzie tussen hun vaders. “Blood is thicker than water” zoals de Engelsen zeggen.

Over de broers zelf valt niet zoveel te zeggen. Bram wilt graag straaljagerpiloot worden en Haas houdt van luxe, snel geld en mag graag klassieke Amerikaanse gangsterfilms als Scarface citeren. Dit levert enkele tenenkrommende scenes op waarin Elyounoussi in standje 11 wat betreft overacteren enkele klassieke quotes op Bram en indirect ons als publiek afvoert. Laat ik het er maar op houden dat hij geen Al Pacino of Robert DeNiro is.

Verder is Bram de meest verantwoordelijke van de twee. Dat wil zeggen: als ze een straatrace houden door Den haag op hun scooters stopt Bram nog wel als er een klein kind plots oversteekt terwijl Haas er met volle vaart omheen scheurt. Maar dat is het dan wat betreft de diepgang van de karakters. Ik heb slasher-films gezien waarin karakters, die uiteindelijk door een kapmes doorgekliefd worden, beter uitgewerkt zijn.

Er is ook nog een rolletje weggelegd voor Sallie Harmsen als Alice, het vriendinnetje van Bram. Al dient zij enkel als de steun en toeverlaat van Bram. Ze mag even boos worden tegen het einde van de film als ze een video onder ogen krijgt van Bram die een lapdance van een stripper krijgt. Verder dan dit gaat haar karakterontwikkeling niet.

De film hangt eigenlijk van een aantal actiescènes met scooters aan elkaar. Deze zijn aan elkaar gelijmd door scenes die minimale karakterontwikkeling en plot bevatten. Het meest storende element is de verhouding tussen Bram en Haas. In de ene scène kunnen ze elkaars bloed wel kunnen drinken terwijl ze in de volgende scène weer beste vrienden zijn zonder dat wij als publiek echt begrijpen waarom.

Wat me nog het meest verbaast is dat Pizza Maffia een boekverfilming is. Ik weet niet hoeveel ze hebben geschrapt van het oorspronkelijke boek, maar als ik kijk naar de film kan het niet meer dan een kort verhaal zijn waar het script op gebaseerd is. De actiescènes zijn daarentegen prima. Oliehoek heeft met Vet Hard al aangetoond dat hij een getalenteerd actieregisseur is en ook in Pizza Maffia zien deze scènes er gelikt uit.

Pizza Maffia anno 2021 kijken deed me afvragen wat er met de multiculturele komedies is gebeurd. Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat Shouf Shouf Habibi de weg vrijmaakte voor een hele reeks multiculturele films, waarvan de meesten komedies zijn. Het Schnitzelparadijs, Rabat en de horrorfilm Zombibi schieten me nu te binnen, maar vandaag de dag bestaat de output van Nederlandse films voornamelijk uit romantische komedies of historische drama’s. Voor de multiculturele output moet je tegenwoordig kijken naar TV-series als Mocro Maffia.

Ik had dus veel meer van Pizza Maffia verwacht. Met een titel als deze verwacht je een intrigerend verhaal van een pizzeria die dient als front voor de georganiseerde misdaad, zoals Los Pollos Hermanos dat was in Breaking Bad. Helaas, we moeten het doen met 2 jongens die ruzie krijgen en een beetje straatracen met hun scooters. Deze DVD gaat in ieder geval weer richting de kringloopwinkel waardoor hij straks weer iemand anders teleurgesteld zal achterlaten.


Pizza Maffia Poster
Pizza Maffia Poster
Pizza Maffia
 • Year:
  2011
 • Director:
  • Tim Oliehoek
 • Cast:
  • Sallie Harmsen
  • Mamoun Elyounoussi
  • Loek Peters
  • Iliass Ojja
 • Genre:
  Drama
 • Running time:
  110m

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


You might also like: