Ik ook van jou

Ik Ook Van Jou

Publicatiedatum:

Ik Ook Van Jou draait om de vurige relatie tussen twee jonge knappe personen. Hij, Erik (Antonie Kamerling), is een rechtenstudent met schrijversaspiraties. Zij, Reza (Angela Schijf), is ook een student al doet de precieze richting er niet toe. Ze ontmoeten elkaar in een uitgaansgelegenheid. Hij heeft op dat moment een relatie met een medestudente en zij ligt te ijlen op de vloer van het toilet als ze elkaar voor het eerst echt zien.

Zijn vriendin werpt zich op als haar redder in nood en draagt Erik op haar thuis te brengen. Ze laat zich eerst zelf even thuis afzetten want ze moet nog leren voor een tentamen morgen. Ze heeft sowieso weinig tijd voor hem en hun seksleven is ook niet echt “je van het” te noemen. Als Erik Reza heeft afgezet thuis valt hij daar op de bank in slaap. Kort daarna wordt hij wakker doordat zij hem aan het aftrekken is. Zo begint de relatie tussen deze twee karakters verteld in flashback door Erik tegen een vakantieliefde.

Ik Ook Van Jou is één van de meest spraakmakende Nederlandse films van de begin jaren 0. Dat komt niet alleen doordat de film ontzettend veel naaktscènes bevat, maar ook omdat de vrouwelijke hoofdrol gespeeld wordt door Angela Schijf. Net als haar tegenspeler Antonie Kamerling, begon ze haar acteercarrière in de soap-serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Omdat de soap doorgaans niet serieus genomen wordt op het gebied van kwaliteit, kiezen acteurs en actrices er vaak voor om met een uitdagende rol zich lost te maken van hun soap-wortels. Kamerling was inmiddels al een bewezen filmster, met rollen als een gigolo in Suite 16, maar was toch voornamelijk bekend van All Stars en De Kleine Blonde Dood.

De rol van Reza is dan ook behoorlijk “edgy” te noemen. Reza heeft namelijk last van een flinke vorm van borderline. Haar extreme onzekerheid komt al snel om de hoek kijken wat resulteert schreeuwende ruzies en automutilatie. In veel gevallen lost ze conflicten op door middel van seks en ook hun relatie zelf begint met een vorm van hyperseksualiteit. Na één van de eerste keren dat ze seks hebben zegt ze “Zo, nu ben je van mij”. Als Erik op een later moment aan haar vraagt of zij dan ook van hem is, schrikt ze op en rent ze naar de telefoon. Ze moest het nog even uitmaken met een andere jongen waar ze tot die tijd kennelijk mee date.

Al snel wordt Ik Ook Van Jou een opeenstapeling van scenes waarin Reza boos wordt om iets onbenulligs, zichzelf wat dreigt aan te doen en het dan weer goed maakt met seks. Om het toch een beetje afwisselend te houden heeft ze in elke scène een ander kapsel. Af en toe gaan terug naar het heden waar Erik dit verhaal in hartje Frankrijk vertelt aan een Ugandees meisje wat studeert in Nederland. Dat lijkt me ook een behoorlijke “Lady boner killer”: zo’n man die urenlang vertelt hoe kut de relatie met zijn psychotische ex was. Wat dat betreft is dit niet de meest wijze manier om het verhaal te framen.

Angela doet haar best in deze rol maar Reza is een vrouw van uitersten en komt daarom op veel momenten over als een karikatuur. Haar omgeving laat daarnaast haar extreme gedrag wel heel lang op zijn beloop. Op het moment dat iemand aan automutilatie doet schakel je doorgaans professionele hulp in. Althans, dat zou ik doen. Erik treft haar meerdere malen aan onder het bloed, maar laat het allemaal maar op zijn beloop. Wat dat betreft heeft zijn karakter nou niet echt iets van een ruggengraat. Er zit op dat gebied ook weinig nuance in het verhaal. Voor Angela is het inderdaad een rol in die zin dat ze haar onschuldige imago uit GTST van zich afschudt. De andere kant van de medaille is echter dat dat voornamelijk komt doordat ze 90% van de tijd naakt is en/of het over seks heeft. Het woord neuken is zo’n beetje haar stop-woordje in deze film.

In grote lijnen leunt deze film enorm op Paul Verhoeven’s Turks Fruit. Ook een film over een passionele relatie tussen twee jonge mensen. Één waarin uiteindelijk ook de vrouw ziek blijkt te zijn, al is het in dat geval geen geestesziekte. De scène waarin Reza in de regen haar shirt uit doet, deed me dan ook direct denken aan een soortgelijke scene in Turks Fruit. De legendarische scène waarin Rutger Hauer en Monique van de Ven voor de laatste keer onbezonnen samen zijn.

Een ziekte als borderline verdient zeker een film, maar Ik Ook Van Jou is niet die film. Het is zeker geen slechte film, maar de film is meer geïnteresseerd in het tonen van de gekke buien en het naakte lichaam van Reza, dan dat men er dieper op wat haar beweegt in gaat. Wellicht ook doordat haar hele verleden onderbelicht blijft. Ook haar lot speelt zich buiten beeld af. Hierdoor legt de film de focus meer op Erik, terwijl hij juist het minst interessante personage van de twee is.

Zoals Ik Ook Van Jou zijn inspiratie trekt uit Turks Fruit, zo inspireerde deze film op zijn beurt weer de film Oesters van Nam Kee. Net zoals Angela Schijf in deze film, probeert in die film Katja Schuurman hetzelfde trucje: van een onschuldig cock-teasend soap sterretje, naar een actrice die serieus genomen wilt worden in een rol die vol staat van de naakt scenes. Ach, als man heb ik daar dan eigenlijk niet eens zo heel veel problemen mee. Eigenlijk helemaal niet, zeg maar.


Ik ook van jou poster
Ik ook van jou poster
Ik Ook Van Jou
 • Year:
  2001
 • Director:
  • Ruud van Hemert
 • Cast:
  • Antonie Kamerling
  • Angela Schijf
  • Beau van Erven Dorens
  • Florence Kasumba
 • Genres:
  Drama, Romance
 • Running time:
  99m

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


You might also like: