Alles is liefde

Alles is liefde

Publicatiedatum:

Toen Love Actually een wereldwijde hit werd, waren een paar slimme mensen in Nederland die dachten: dat kunnen wij ook, maar dan plaatsen we het rondom Sinterklaas. Het resultaat is Alles is liefde geworden, een film waarin half bekend Nederland in 2007 komt opdraven en Bløf met de gelijknamige titelsong maandenlang in de hitlijsten stond. Het resultaat is één van de grootste successen van 2007 en na 16 jaar nog steeds een geliefde film.

In Alles is liefde volgen we de liefdeslevens van een aantal stellen in en om Amsterdam verteld middels een mozaïekstructuur. De film begin met de dood van Sinterklaas en deze gebeurtenis loopt als een rode draad door alle verhaallijnen heen. Alles is liefde bevat de volgende verhaallijnen en om het overzichtelijk te houden duidt ik alle karakters bij de naam van de vertolker:

Bijenkorf medewerkster Carice van Houten is al eeuwen vrijgezel, maar als ze tijdens de intocht een meet-cute heeft met een prins van het koninklijk huis (Jeroen Spitzenberger) springen de vonken direct over. Maar door haar terughoudendheid ziet deze prins maar 1 oplossing: zichzelf vermommen als een Zwarte Piet die door haar manager Marc-Marie Huijbrechts wordt aangenomen om de klanten te entertainen tijdens het winkelen.

Haar broer, Paul de Leeuw, spoort haar steevast aan om eens lekker op de mannen te duiken, maar heeft zelf zijn handen vol aan zijn aanstaande bruiloft met begrafenisondernemer Daan Schuurmans. Die begint echter naarmate de bruiloft nadert steeds meer koudwatervrees te krijgen.

Thomas Acda is een kraanmachinist, maar wordt ontslagen als hij voor de zoveelste keer te laat op zijn werk verschijnt. Hij vertelt dit thuis niet aan zijn vrouw Lies Visschedijk, waardoor zij steeds meer het idee krijgt dat hij vreemd gaat. Zeker wanneer ze hem op een avond in een café Carice ziet omhelzen, niet wetende dat hij nu werkt in dat café.

Lies is goede vriendinnen met Wendy van Dijk. Die ligt echter in een scheiding met Peter Paul Muller nadat die een affaire heeft gehad met de juf van hun kind, Chantal Janzen. Wendy vindt echter wat spanning in Valerio Zeno die na de seks terloops eventjes vermeldt dat hij pas 16 is en uiteraard nog thuis woont. Oeps.

Door al deze verhalen heen loopt het ietwat mysterieuze karakter van Jan, gespeeld door Michiel Romeyn. Voorzien van een dikke baard en meeliftend met een Spaanse vrachtwagenchauffeur die sinaasappels vervoert heeft hij naast zijn eigen verhaallijn waarin hij Sinterklaas ad hoc vervangt een kleine rol in de andere verhaallijnen.

Zoals je ziet komt er een heel scala aan bekende Nederlanders langs, waarbij ik nog niet eens de bijrollen heb genoemd want ook daar komen de nodige bekende gezichten langs.

Van deze vijf verhaallijnen vond ik die van Thomas Acda de meest zwakke. Deze hangt namelijk af van een aaneenschakeling van domme acties en reacties. Acda verliest zijn baan, vertelt dat uit schaamte niet aan zijn vrouw en gaat vervolgens in een rokerige kroeg werken waar hij tot diep in de nacht biertjes staat te tappen. Dit is iemand die de ene moment om 7 uur dagelijks op een bouwplaats wordt verwacht naar iemand die elke nacht ruikend naar een asbak thuiskomt en de enige conclusie die zijn vrouw kan maken is: volgens mij gaat hij vreemd.

Dit maakt dit verhaallijntje in mijn ogen het meest onwaarschijnlijk is. En dat terwijl deze film ook nog een lid van het koninklijk huis bevat die vrijwel onopgemerkt en zonder beveiliging om hem heen met zijn korpsbalvrienden midden in Amsterdam een Canta in de gracht kan pleuren, undercover als Zwarte Piet in de Bijenkorf kan werken en zelfs deze film eleveert tot een sprookje met zijn laatste actie.

De film volgt de mozaïekstructuur die Love Actually ook tot in de puntjes beheerst nauwkeurig. De verhaallijnen wisselen elkaar naadloos af en de manier waarop karakter in elkaars verhaallijn langskomen voelt natuurlijk aan. Kim van Kooten heeft een goed script afgeleverd, waarbij ze ook nog subtiel een mooie referentie naar één van de meest legendarische romantische komedies ooit, Four Weddings and a Funeral, in heeft verwerkt.

De cast levert vrijwel allemaal goed werk af, al zijn Valerio en Chantal wel de zwakste schakels van het geheel. Met name Valerio is overduidelijk geen professioneel acteur en lijkt toch meer een gevalletje stunt casting te zijn geweest. Overigens doet zijn aanwezigheid in deze film wel direct de vraag opkomen waar hij nu eigenlijk is.

Overigens is de film op het moment van schrijven slechts 16 jaar oud, maar is er zoveel veranderd in de tussentijd. Er is nog geen smart phone te zien, laat staan dat dating apps als Tinder een onderdeel spelen. Er wordt nog volop gerookt in de kroeg en uiteraard zijn alle Zwarte Pieten ook nog echt zwart. Slechts 16 jaar oud en nu al is Alles is liefde een nostalgische reis naar een tijd waarin je nog echt stonk naar rook na een avondje in de kroeg en Erik van Muiswinkel nog trots zwart geschminkt de rol van de hoofdpiet vertolkte.

Ook zal deze film wanneer hij vandaag gemaakt zou worden de nodige kritiek krijgen, want er is maar weinig diversiteit te bespeuren. Afgezien van een homostel, waarbij één van de personen wordt gespeeld door een hetero acteur, zijn alle koppels blank en heteroseksueel. Vandaag de dag zouden toch echt een transvrouw, een zwart stel en een non-binaire Aziaat in een rolstoel een eigen verhaallijn moeten hebben want anders is de film niet inclusief genoeg.

Toch voelt deze film tijdloos aan. Ook na al deze tijd is het een zeer vermakelijke film die met recht een moderne klassieker genoemd kan worden. Het is eigenlijk vreemd dat we zo weinig Sinterklaasfilms die voornamelijk gericht zijn op volwassenen hebben. Het gros zijn lopende band producties die puur op kinderen zijn gericht en waarschijnlijk in de vergetelheid gaan geraken aangezien streamingdiensten als Videoland inmiddels al stoppen met het aanbieden van oudere Sinterklaasfilms waarin de klassieke Zwarte Piet voorkomt.

Ergens maak ik me zorgen dat om die reden ook een film als Alles is liefde in de toekomst ook op een zwarte lijst terecht zal komen. Wat dat betreft ben ik blij dat ik de blu-ray in mijn kast heb staan.


Alles is liefde poster
Alles is liefde poster
Alles is liefde
 • Year:
  2007
 • Director:
  • Joram Lürsen
 • Cast:
  • Michiel Romeyn
  • Thomas Acda
  • Anneke Blok
  • Carice van Houten
 • Genres:
  Comedy, Romance
 • Running time:
  110m

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


You might also like: